Czystość - to ważna kwestia dla zdrowia

e, mleczne, czyli nabiałowe, pieczywo, cukiernicze, napoje alkoholowe i bezalkoholowe itp. W skład tego przemysłu wchodzą: rzeźnie, zakłady przetwórstwa rybnego i mięsnego, mleczarnie, piekarnie, cukrownie, gorzelnie, browary,

Czystość - to ważna kwestia dla zdrowia

Przemysł spożywczy

Przemysł spożywczy ? dział gospodarki, który zajmuje się wytwarzaniem produktów i półproduktów przeznaczonych do spożycia, takich: jak mięsne, mleczne, czyli nabiałowe, pieczywo, cukiernicze, napoje alkoholowe i bezalkoholowe itp.

W skład tego przemysłu wchodzą: rzeźnie, zakłady przetwórstwa rybnego i mięsnego, mleczarnie, piekarnie, cukrownie, gorzelnie, browary, młyny, wytwórnie soków i przetwórstwo warzywniczo-owocowe, zakłady cukiernicze oraz tytoniowe.

Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Przemys%C5%82_spo%C5%BCywczy


Za dużo chemii

Nadmiar chemii szkodzi ? o tym chyba wie każdy, jednak mało kto tak naprawdę coś z tym robi. Nadmiar używania fosforanów ułatwia rozprzestrzenianie się glona w wodzie, substancje zapachowe powodują podrażnienia skóry.

Przy używaniu współczesnej chemii domowej należy zachować środki ostrożności: gumowe rękawice to absolutna podstawa. Należy też pamiętać, aby każdą powierzchnię mytą chemikaliami dokładnie spłukać lub wytrzeć szmatką z wodą, aby nie pozostawić środka czyszczącego na powierzchni. Ma to szczególne znaczenie zwłaszcza przy posiadaniu małych dzieci.


Dbaj o czystość w kuchni

Zachowanie czystości w kuchni jest niezwykle ważną sprawą. Jest kilka prostych zasad, o których trzeba pamiętać. Przede wszystkim - naprawdę używanie różnych desek do krojenia warzyw i mięsa ma sens. Sporo warzyw i owoców spożywamy na surowo, a przecież nie dezynfekujemy deski. Nie wspominam już o takiej podstawie jak mycie owoców i warzyw - to sprawa nie tylko dotycząca bakterii, ale również nawozów i wosków, którymi są traktowane rośliny. Jeśli chcesz użyć skórki z cytrusów to kup te z certyfikatem bio - nie mogą wtedy zawierać szkodliwych wosków na skórce. Drewno w kuchni - ważna sprawa, zabezpieczajmy je specjalnymi olejami do drewna, które ma kontakt z żywnością. Dzięki temu nie tylko deska do krojenia będzie dłużej nam służyć, ale przede wszystkim taki olej zabezpiecza przed wnikaniem brudu w strukturę drewna, ma również działanie hydrofobowe, a pamiętajmy - bakterie uwielbiają rozwijać się w wodzie. Olejowanie desek, blatów i stołów to naprawdę nic trudnego.



© 2019 http://informator.nowaruda.pl/