Suplementacje dla sportowców? Nie tylko!

Nietypowy smak odżywki białkowej Odżywki białkowe najczęściej są sprzedawane w postaci proszku, który osoba zażywająca ten produkt rozpuszcza w odpowiedniej ilości wody. W związku z tym, że substancje białkowe nie mają zbyt przyj

Dodane: 28-07-2016 18:21
Suplementacje dla sportowców? Nie tylko! Przy wyborze marki suplementów dobrze jest sugerować się wszelkimi opiniami. Najważniejsza jest czystość i przyswajalność. Generalnie można zasięgnąć rady w jakimś sklepie, np. .

Nietypowy smak odżywki białkowej

Odżywki białkowe najczęściej są sprzedawane w postaci proszku, który osoba zażywająca ten produkt rozpuszcza w odpowiedniej ilości wody. W związku z tym, że substancje białkowe nie mają zbyt przyjemnego dla konsumenta smaku, do większości produktów takich, jak odżywki białkowe jest dodawana substancja smakowa.

I tak, możemy obecnie na rynku spotkać odżywki nie tylko o popularnych owocowych smakach, jak na przykład smak truskawkowy czy wiśniowy, ale także o bardziej wyszukanych. Do rzadziej spotykanych smaków należą na przykład odżywki o smaku tiramisu czy o smaku ciasteczek. Różne smaki są związane także z różną zawartością białka w konkretnej odżywce.


Aminokwasy - definicja

Aminokwasy (aa, AA1, z ang. amino acids) ? grupa organicznych związków chemicznych zawierających zasadową grupę aminową oraz zasadniczo kwasową grupę karboksylową ?COOH, lub w ujęciu ogólniejszym, dowolną grupę kwasową2.

Przykładem aminokwasu zawierającego grupę sulfonową ?SO3H jest tauryna (kwas 2-aminoetanosulfonowy), natomiast zawierającego grupę fosfonową ?C?PO3H2 jest ciliatyna3 (kwas 2-aminoetanofosfonowy).

Grupa aminowa może być pierwszorzędowa (?NH2), drugorzędowa (?NHR), trzeciorzędowa (?NR2), lub czwartorzędową amoniową (?NH3+). Aminokwasy zawierające czwartorzędową grupę amoniową to związki z grupy betain4, a ich przedstawicielem jest N,N,N-trimetyloglicyna (betaina), (CH3)3N+CH2COO?.

Ponieważ aminokwasy zawierają zarówno grupę kwasową, jak i zasadową, zachodzi w nich wewnątrzcząsteczkowa reakcja kwas-zasada i związki te istnieją głównie w formie jonów obojnaczych. Jony obojnacze aminokwasów są rodzajem soli wewnętrznych (amfolitami), dlatego mają wiele właściwości typowych dla soli: są substancjami krystalicznymi o wysokich temperaturach topnienia, wykazują duże momenty dipolowe, są rozpuszczalne w wodzie, ale nierozpuszczalne w węglowodorach5.

Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Aminokwasy


Nie warto przesadzać z odżywkami

Jest wiele rodzajów suplementów i odżywek, niektóre zażywa się przed treningiem inne podczas, a jeszcze inne po.

Zawsze należy uważnie czytać etykietę i stosować się do dawkowania zaleconego przez naszego trenera. Jeżeli przegniemy z suplementacją i jej nie rozpracujemy, skończymy jak napompowany worek, bez rzeźby. To kolejny częsty błąd początkujących, liczą że wyjadanie każdej możliwej odżywki pomoże im szybciej osiągnąć efekt.

Pamiętajmy, że nasz organizm potrzebuje czasu,a by pewne rzeczy przyswoić, przetworzyć. Dlatego efekty treningu- dobrego treningu zawsze będą długofalowe, nigdy natychmiastowe.



© 2019 http://informator.nowaruda.pl/