
Kominek
Kominek
Pod koniec XX w. powróciła moda na kominki, które są efektownym elementem wystroju wnętrz. Nowoczesne kominki mają niewiele wspólnego z niskosprawnymi poprzednikami, posiadają:
zamykane palenisko (większa efektywność spalania i bezpieczeństwo) ? niejednokrotnie z tzw. ?zimną szybą?,
system odprowadzania ciepła (czasami z obiegiem wymuszonym), tak aby jak najmniej energii było oddawane do atmosfery razem ze spalinami,
system zabezpieczeń,
regulację płomienia.
Wady i zalety:
efektowny element wystroju,
konieczność częstego dokładania paliwa,
kłopotliwy nośnik energii.
Ogrzewanie elektryczne
Wady i zalety:
łatwość sterowania,
niskie koszty instalacji przyłącza,
wysoka sprawność,
duży koszt jednostkowy energii.
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Ogrzewanie
Kupno węgla na opał
Klimat panujący w naszym kraju sprawia, że wszyscy właściciele domów muszą odpowiednio przygotowywać się do okresu grzewczego. Wielu z nich ogrzewa domy drewnem i węglem co sprawia, że muszą dokonać zakupu odpowiedniej ilości drewna i węgla na opał. Koszty związane z takim zakupem mogą być różne w zależności od tego, ile materiału grzewczego pozostało w kotłowni po ostatniej zimie. Oprócz dużych kawałków drzewa właściciele domów starają się o posiadanie niewielkich trzasek, które będą wykorzystywane w czasie rozpalania pieca. Zdarza się także, że domownicy przez cały rok zbierają różne gazety i papiery oraz tektury, które potem są wykorzystywane w okresie zimowym. Dzięki temu nie trzeba poszukiwać materiałów na opał w samym okresie zimowym.
Wykorzystanie metody nagrzewającej w warunkach domowych
Metoda nagrzewająca znajduje swoje zastosowanie w przemyśle spożywczym, a w warunkach domowych służy ona do podgrzewania jedzenia w mikrofalówce. Spożywcze funkcje mikrofalówki oprócz wszystkich innych zastosowań tego sprzętu polegają właśnie na szybkim nagrzewaniu jedzenia. Pozostałe funkcje mikrofalówki pozwalają także między innymi na rozmrażanie różnych produktów spożywczych i są wykorzystywane także przez osoby pracujące w innych działach przemysłu niż przemysł spożywczy. Samo posiadanie mikrofalówki w domu stało się już niemal standardem i trudno wyobrazić sobie codzienne funkcjonowanie bez posiadania mikrofalówki, która pozwala na zjedzenie czegoś ciepłego pomiędzy jednym a drugim wyjściem z domu w ciągu tygodnia.